Güneş Enerjisi Sistemlerinde Kablolamanın Önemi




Panellerden çıkan kablolar inverterlere, inverterlerden çıkan kablolar ise güneş santraline ait panolara ve bağlantı panolarına taşınır. Sistemde kullanılan ana kablolar AC ve DC olarak sınıflandırılırken, ayrıca topraklama kabloları da çekilmelidir.Güneş enerji santrallerinde kullanılan AC, DC ve topraklama kabloları, kullanıldıkları yerlere göre bazen kablo spirallerinde, bazen kablo tavalarında yer alır. Sistem güvenliği ve bina estetiğini korumak için, estetik açıdan güzel ve bina görünümünü bozmayacak bir kablolama yapılmalı ve ayrıca, işletme bakım dönemlerinde kolay müdahale edilebilir bir kablolama planlaması ve uygulaması yapılmalıdır.

Kablo Döşeme İşleminin Önemi


Kablo döşeme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus, hava değişimlerinde kabloların genleşmesi nedeniyle meydana gelebilecek etkilerdir. Bu genleşmeler, kablolama tavaları/spiralleri içinde kablo hareketine neden olabilir ve keskin yüzeylerin olduğu kablo tavalarında veya diğer geçiş güzergahlarında kablolar zarar görebilir. Bu hataların önüne geçmek için uzman ekiplerle çalışmak gerekmektedir. Keskin kenarların törpülenmesi ve birleşim noktalarındaki yükseklik farklarının özel conta veya bantlarla giderilmesi gibi çözümler alınabilir.

Güneş enerji sistemlerinde inverter/pano girişlerinde kabloların spiraller içinde yer alması da teknik bir konudur. İnsanların panellere göre daha kolay erişebildiği bu noktalarda, kablolara ve bağlantı noktalarına erişimi kolaylaştırmak istenmez. Bu nedenle inverter giriş noktalarında her bir güneş kablosunun spiral içinden geçirilmesi gerekmektedir.

Güneş enerji sisteminin yıllarca hizmet etmesi için, yıllık bakımlar veya olası arıza durumlarında müdahale edilmesi daha kolay olan kablolarda silinmez kablo numaralandırmaları bulunması da gereklidir. Kabloların her iki ucunda yapılacak numaralandırma, kablonun başlangıcını ve sonunu kolaylaştıracak, simetrik olarak yapılmış kablo klipsleriyle gruplanmış kablolarda ihtiyaç durumunda kolayca değiştirilebilir.

Sistem bileşenleri arasında küçük görünen ancak önemli bir rolü olan klips, spiral gibi plastik malzemelerin, uzun yıllar boyunca güneş ışığına maruz kalacağı göz önünde bulundurularak, UV dayanımı yüksek malzemelerden seçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, ilk yılında iyi görünen sistemlerde, güneş ışınlarına maruz kalarak çürümeye başlayan plastik klips ve spiral gibi parçalarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Solar enerji sistemleri tasarladığımız ve kurduğumuz tüm sistemlerde, ekipman kalitesinden taviz vermeden çalışmaktayız. Montaj standartlarımız arasında, tesislerimizde açıkta enerjili hiçbir kablo bırakmama prensibi de yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder